Geschreven door Jeroen Burgers

Waarom ik nog steeds Angular gebruik, maar ook andere frameworks niet vergeet

Development3 minuten leestijd

Soms vraag ik mijzelf wel eens af of ik energie moet blijven steken in de verschillende frameworks, in het bijzonder Angular. De wereld gedraagt zich zoals deze gevormd wordt door ons als ontwikkelaars. Er is altijd wel weer wat nieuws, maar hoe zorg je dat je op de hoogte blijft van alles? Als ervaren front-end developer probeer ik bij te blijven in deze ontwikkelingen, maar pin ik mij niet vast aan een bepaald framework. Simpel gezegd leer ik de concepten van het ecosysteem van de frameworks en focus ik mijzelf altijd op de native kant van Javascript.

Terug naar het onderwerp; Angular. Om met de deur in het huis te vallen is het (nog steeds) een keuze die je als organisatie kan maken. Het framework is niet uitgestorven in tegenstelling wat je sommige soms hoort zeggen. Kijk je puur ter vergelijking van de downloads via NPM dan heeft Angular niet gewonnen en niet verloren. Op basis van de sterren kan je bepalen of iets populair is, daarin blijft Angular achter ten opzichte van een React of zelfs Vue. Het aantal issues is bij Angular vele maler groter dan bij de andere frameworks. Het biedt meer, dus er zijn meer bugs of feature requests.

De toekomst van Angular

Een aantal jaar geleden heeft het team van Angular besloten om elk halfjaar met een nieuwe versie (major) te komen. Sinds de eerste stabiele release medio 2016 zitten wij anno 2021 op versie 12. Hoewel het als major-release wordt uitgerold bevatten deze nauwelijks breaking changes. Door middel van de update guide kan je gemakkelijk van versie 6 naar 8 of van 8 naar 12 updaten.

De ontwikkeling van Angular staat allesbehalve stil. Dat zie je vervolgens ook terug in de verbeterpunten en functionaliteiten die zijn toegevoegd. In versie 6 was de belangrijkste changes om de meest gebruikte third party packages eveneens mee te laten bewegen in de update cycles van Angular. Vanaf versie 8 stond performance en bundle sizing centraal, waar je in versie 9 het alom bekende ‘Ivy compiler and runtime’ als standaard werden gesteld. Last but not least in versie 12 hebben zij onder andere gewerkt aan het (beter) beschikbaar maken van libraries zodat functionaliteiten herbruikbaar kunnen zijn.

Als laatste punt waar ik stil bij wil staan is dat Angular een duidelijke roadmap beschikbaar heeft gemaakt. Momenteel zijn zij bezig met het versnellen van de unit test tijden. Kijk je verder naar waar zij nu mee bezig zijn, dan zie je daar een aantal interessante dingen op staan als bijvoorbeeld het verbeteren van toegankelijkheid van de components of het bijwerken van de end to end test strategie.

Conclusie

Mijn conclusie is dat Angular heel veel in zich heeft waarbij je ook voor de komende jaren prima mee vooruit kan. Dat wil niet zeggen dat het altijd de keuze is die het meest aansluit. Er zijn genoeg redenen (tijd/budget/kennis/doel/organisatie) om te kiezen voor een ander framework, dat zijn voor mij ook de belangrijkste redenen om mij te blijven verdiepen. Zoals ik eerder al schreef. Er is voor mij geen bepaald framework wat voor mij het belangrijkste is, zolang ik maar de context en concepten van de andere frameworks maar niet vergeet. Bijvoorbeeld dat de CINQ-website is ontwikkeld met Next.js en Prismic. Stay informed, je bent nooit te oud om te blijven leren!