Als non-techie 3 dagen op KubeCon

CINQ / DevOps  / Als non-techie 3 dagen op KubeCon

Als non-techie 3 dagen op KubeCon

TL;DR: ik was als non techie 3 dagen op een tech conferentie en vond het awesome!

KubeCon + CloudNativeCon

Van 2 tot en met 4 mei vond in het Bella Center in Kopenhagen, Denemarken KubeCon + CloudNativeCon Europe 2018 plaats. Ik mocht met ons DevOps team mee om ook eens een conferentie te ervaren.
De focus van deze conferentie ligt op microservices, containers, container-orchestration en cloud native applicaties.

Verdeeld over 2 grote ruimtes en meerdere zalen voor presentaties en demo’s, woonden ruim 4300 k8s-enthousiastelingen keynote-sessies en tech talks bij van uiteenlopende bedrijven en individuen. Vooral de keynote sessies werden drukbezocht!

“Kubernetes is f*ing intimidating”

Voor mij als niet-techneut, was het ook super gaaf om deze tech conferentie bij te wonen. Een aantal van de talks waren gericht op het ontstaan van Kubernetes en wat je als developer of sysadmin zou moeten begrijpen voordat je er mee gaat werken.
Dit gaf mij ook een erg goed beeld van wat het nu eigenlijk is!

“Kubernetes is f*ing intimidating,” dit statement kwam voorbij in de presentatie van Kate Kuchin van Heptio waarin zij een groot aantal tips gaf aan Kubernetes-beginners.
Als het voor developers en system engineers al pittig is, kan het zeker voor een non-techie ontzettend intimiderend zijn! Wat zijn toch al die clusters, nodes, pods, containers etc…

Als je als tech recruiter of in een andere niet-technische rol in een IT organisatie werkt waar de hele dag de term Kubernetes om je oren vliegt, is de comic van Scott McCloud (what’s in a name?) echt een must-read!

Kubernetes comic

Lees de hele comic op de website van de Google Kubernetes Engine!

Laptopstickers en t-shirts

De sponsor showcase ruimte stond vol met allerlei gevestigde en minder gevestigde namen die hun product rondom Kubernetes hebben gepositioneerd. Overal kun je laptopstickers en t-shirts halen, en je laten informeren over de verschillende producten. Echt ontzettend gaaf om te zien hoe enthousiast iedereen is om zijn eigen project of product hier aan de wereld te mogen laten zien.

Laptopsticker anyone? ? #kubecon #cloudnativecon #copenhagen

Een bericht gedeeld door CINQ ICT (@cinqict) op

Een apart deel van de showcase ruimte was voor de ‘grote jongens’ die aanwezig waren op KubeCon + CloudNativeCon en zij hebben uiteraard een aantal aankondigingen of releases van nieuwe producten laten zien.

Een aantal interessante aankondigingen:

Google

Het is te merken dat Kubernetes, van origine een Google project, zijn eerste stadium voorbij is en daarom hebben ze bij Google hun focus nu vooral op security.
Zo kondigden ze de release aan van een open-source framework voor het beveiligen van gecontaineriseerde apps en onthulden ze Stackdriver Kubernetes Monitoring waarmee je een complexe Kubernetes omgeving makkelijker kunt inspecteren en monitoren.

Red Hat

CoreOS, sinds kort onderdeel van Red Hat, kondigde een nieuwe toolkit genaamd Operator Framework aan om applicaties die in Kubernetes draaien beter te managen.

…and many, many more

Op de website van Venturebeat staat een lange lijst van alle andere aankondigingen en introducties van nieuwe tools en producten, check it out!

Moet ik ook eens naar zo’n conferentie?

Ook als niet techneut is het ontzettend interessant om rond te te lopen op zo’n conferentie. Ik heb veel talks bijgewoond, demo’s gezien en met mensen gepraat die op de conferentie hun product lieten zien. Weer terug op kantoor kan ik al deze informatie goed gebruiken in de gesprekken die ik voer met onze technische collega’s en potentiele nieuwe CINQ medewerkers.

Als je de sprong waagt, een paar tips ter voorbereiding:

  • Bereid je goed voor! Weet waar de conferentie over gaat en zorg dat je in ieder geval weet wat de belangrijkste onderwerpen zijn. (ik had van te voren Docker en minikube (local k8s cluster)al op mijn laptop gezet om mee te kunnen spelen!)
  • Maak je eigen schema. Veel grote conferenties hebben een app waarmee je de jungle van alle keynotes, talks en demo’s kunt bedwingen.
  • Kies de juiste talks. Vaak zijn er voldoende presentaties die hoog-over de materie heen gaan, of hele concrete voorbeelden geven van use cases waardoor je met een veel beter beeld van de technologie naar huis gaat.
  • Ga het gesprek aan. Het is leuk om over de beurs te lopen en laptopstickers en t-shirts te scoren, maar nog leuker is het als je de mensen achter de stands gaat vragen wat hun product doet. Ze vertellen het je meer dan graag!

Dus, de volgende keer dat je de kans krijgt om naar een tech-conferentie te gaan, DOEN!

CINQ ICT @ #kubecon #cloudnativecon Day 1! ?

Een bericht gedeeld door CINQ ICT (@cinqict) op

No Comments
Post a Comment