Geschreven door Christian Kewerkopf

10 tips voor het halen van je Certified Kubernetes Administrator examen

DevOps4 minuten leestijd

Ik heb de afgelopen jaren veel met Kubernetes gewerkt bij onze klanten en ondertussen is het uitgegroeid tot mijn favoriete (container/cloud) platform. In onze DevOps unit bij CINQ hebben wij veel aandacht besteed aan Kubernetes met interne kennis-sessies, een reis naar KubeCon Europe '18 in Kopenhagen, ons eigen Kubernetes bootcamp-weekend in Friesland én een reis naar KubeCon in Detroit in 2022. En in 2023 stonden we met CINQ op KubeCon in Amsterdam.

Ik wilde graag mijn CKA (Certified Kubernetes Administrator) halen omdat ik in de breedste zin wilde weten hoe Kubernetes precies werkt, in plaats van alleen maar de nodige resources te gebruiken voor deployments. Denk hierbij aan de werking van de controlplane en het gebruiken van alle resources die Kubernetes tot je beschikking stelt. Dat zijn er namelijk nogal wat. Ook is het natuurlijk fijn om te weten dat je een bepaalde techniek beheerst.

Hoe ziet het examen er uit?

Het CKA examen is een examen van 2 uur waar er van je verwacht wordt 15 tot 20 problemen/vraagstukken vanaf de commandline op te lossen in verschillende Kubernetes clusters. Een score van minimaal 66% is vereist om te slagen.

Ik heb het examen pas ingepland toen ik er van overtuigd was dat ik de tijd zou hebben om een paar weken achter elkaar te kunnen studeren en te oefenen. Zeker ook omdat ik meerdere malen heb gehoord dat het een pittig examen is waar je goed gebruik moet maken van je tijd.

Het examen kan je in je eigen huis/kantoor afnemen, waar je door een toezichthouder via de webcam en screensharing in de gaten wordt gehouden. Het online examen programma werkte prima.

Hoe kun je jezelf nou zo goed mogelijk voorbereiden voor het examen? En welke punten hebben extra aandacht nodig? Hieronder geef ik 10 tips waardoor ik het examen met een score van 91% heb gehaald.

10 tips ter voorbereiding op het examen

1. “Certified-kubernetes-administrator-with-practice-tests”

Een alles omvattende cursus op Udemy door Mumshad Mannambeth. Zorg dat je de hele cursus hebt doorlopen en maak alle labs in Kodekloud. Alles wat in mijn examen werd gevraagd is behandeld in deze cursus.

2. Kubectl

Leer de kubectl commandline. Zorg dat je weet welk commando je waarvoor moet gebruiken, get, describe, logs, events, apply, etc.

3. Documentatie

Je mag de officiële Kubernetes documentatie erbij houden. Maak hier gebruik van door de cheatsheet erbij te pakken of snel te zoeken naar het onderwerp naar keuze.

4. “Kubernetes the hard way”

Bouw een Kubernetes cluster handmatig vanaf de grond op. Alhoewel ik deze niet zo belangrijk vond als dat andere mensen die vonden, is het in ieder geval handig om het een keer te doen. Bovenstaande Udemy cursus heeft een guide om het op je eigen workstation met Vagrant en Virtualbox te doen.

5. “Imperative commands”

Bespaar jezelf wat tijd door de “imperative commands” te kunnen van simpele opdrachten. Denk aan: “kubectl run”, voor het deployen van simpele pods, of “kubectl expose” voor het aanmaken van een service die verwijst naar een bestaande pod. Dit zijn geen complexe opdrachten en zijn sneller uit te voeren op deze manier, in plaats van een YAML file te genereren of op zoek te gaan in de documentatie.

6. Hergebruik YAML’s

Zorg voor de complexere deployments dat je een YAML genereert, hergebruikt uit een eerdere opdracht of gebruikt vanuit de documentatie. Denk aan deployments met secrets of volumes. Gebruik hiervoor de voorbeelden in de documentatie en verander die naar wens.

7. Tijd management

Sla opdrachten over die je niet meteen weet, en maak deze later. Je hebt misschien de volle 2 uur nodig en elk punt is meegenomen. Vlag bepaalde vragen die je niet zeker weet om later op terug te komen.

8. Linux en Docker kennis

Zorg dat je de Docker commando’s en concepten ook kent om te troubleshooten. Soms heb je geen kubectl tot je beschikking. Basic Linux kennis om te troubleshooten en opdrachten uit te voeren zoals: systemctl, nslookup, vi/vim, ps, ls, cp etc.

9. Infrastructuur kennis

Hetgeen waar CKA zich in onderscheid ten opzichte van CKAD is met name infrastructuur kennis. Zorg dat je gerelateerde opdrachten hieraan goed kunt maken. Denk aan ETCD backups, het gebruik van KubeADM, controlplane service configuratie en certificaten. Deze vragen zijn vaak veel punten waard en kosten meer tijd.

10. Wees secuur

Controleer elke deployment of pods wanneer je deze hebt aangemaakt. Gebruik met de “get” of “describe” commands of jouw pods/deployments de juiste naam hebben, de juiste images gebruiken en überhaupt draaien en doen wat deze zouden moeten doen.

Met deze zorgvuldige voorbereiding en werkwijze tijdens het examen, heb ik het in één keer weten te halen. Heel veel succes met studeren en het examen. En als je vragen hebt, neem contact met ons op.